Σεμινάριο Ρακού

22 – 28 ΜΑΙΟΥ 2023
&
9 – 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Ικαρία,
το νησί της μακροζωίας,
το νησί όπου ο χρόνος σταματά,
το νησί όπου μεγάλωσε ο Διόνυσος,
το νησί όπου ο Ίκαρος αποφάσισε να προσγειωθεί.
«Μπορείς να συνεχίσεις πατέρα, εγώ κατεβαίνω εδώ»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το σεμινάριο δημιουργίας και ψησίματος Ρακού απευθύνεται σε ενθουσιώδη άτομα, αρχάριου ή μέσου επιπέδου, που έχουν όρεξη για ένα εντατικό και δημιουργικά πλούσιο πρόγραμμα. Προσφέρει μια επαγγελματική προσέγγιση στην τεχνική, και, πέρα από τα απλά υαλώματα, θα δοκιμάσουμε Naked Raku, Terra Sigillata και Horse Hair Raku. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να πάρουν μια εικόνα από τον μοναδικό ικαριώτικο τρόπο ζωής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η μέρα
H πρώτη ημέρα είναι ημέρα γνωριμίας. Θα προσέλθετε κατά το μεσημεράκι, θα γνωριστούμε, θα συζητήσουμε θεωρητικές και τεχνικές λεπτομέρειες κατασκευής και ψησίματος με την τεχνική Ρακού. Στο τραπέζι μας θα έχουμε κάποια κεραμικά ως παραδείγματα για να τα μελετήσουμε από κοντά. Ο/Η κάθε συμμετέχων/ουσα θα λάβει μία τσάντα με τα προσωπικά του εργαλεία.

2η μέρα
Δεύτερη ημέρα σεμιναρίου και πρώτη ημέρα δημιουργίας. Είστε ελεύθεροι να φτιάξετε ό,τι θέλετε εντός των ορίων που θα θέσουμε κατά την πρώτη ημέρα. Θα είμαστε μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια δίνοντάς σας συμβουλές και κατευθύνοντάς σας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

3η μέρα
Συνεχίζουμε με τη δημιουργία και ολοκλήρωση των κεραμικών έργων.

4η μέρα
Σήμερα θα γίνει το πρώτο ψήσιμο των κεραμικών, και, καθώς οι φούρνοι θα δουλεύουν, θα έχουμε τη χαρά να σας ξεναγήσουμε στο όμορφο νησάκι μας. Ορισμένες από τις επιλογές μας είναι να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, να κάνουμε μια πεζοπορία στα μοναδικά ικαριώτικα μονοπάτια, να επισκεφτούμε τα παγκοσμίου φήμης ιαματικά λουτρά ή ένα από τα διάσημα οινοποιεία του νησιού. Το πρόγραμμα θα το ορίσουμε την πρώτη ημέρα ανάλογα με τον καιρό και τις διαθέσεις της ομάδας.

5η μέρα
Την ημέρα αυτή θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τα υαλώματα και τις διαφορετικές τεχνικές ψησίματος. Μπορείτε να κάνετε πολύ απλές εφαρμογές, ή –ανάλογα με τη διάθεση και τη σχεδιαστική σας ικανότητα– κάτι πιο πολύπλοκο. Τα καμίνια, όπως και τα εργαστήρια, θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί και θα διαρκέσουν όσο έχουμε φως ημέρας. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο καμίνι. Μετά από κάθε καμίνι, ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα παίρνει και καθαρίζει από τον καπνό τα έργα του ενώ, παράλληλα, συζητάμε τα αποτελέσματα.

6η μέρα
Συνέχεια εργασιών 5ης ημέρας.

7η μέρα
Δυστυχώς, σήμερα είναι η ημέρα του αποχωρισμού.

ΚΟΣΤΟΣ

Για έναν/μία (1) συμμετέχων/ουσα σε μονόκλινο δωμάτιο 1.035 € /άτομο,

για δύο (2) συμμετέχοντες/ουσες που μοιράζονται ένα δίκλινο δωμάτιο 935 € /άτομο,

και το κόστος του σεμιναρίου χωρίς διαμονή, διατροφή, και μεταφορικά 480 € /άτομο.

ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΣ!

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα σε αυτόν το σύνδεσμο

Για να κρατηθεί η θέση θα πρέπει να γίνει μεταφορά σε τράπεζα μιας προκαταβολής 30% του τελικού ποσού· μετά τη συμπλήρωση της φόρμας, θα σας σταλεί ένα απαντητικό e-mail με όλες τις αναλυτικές πληροφορίες.

Μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας χωρίς επιβάρυνση, και θα σας επιστραφεί πλήρως η προκαταβολή. Δε θα γίνουν επιστροφές σε προκαταβολές, για ακυρώσεις 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του συνολικού ποσού.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά και στα ελληνικά

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  • η εκπαίδευση,
  • όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία,
  • εξαήμερη διανυκτέρευση (σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο),
  • ένα πρωινό και ένα κυρίως γεύμα ανά ημέρα στο Artemis Restaurant (στον ίδιο χώρο).

Επίσης, για τους/ις συμμετέχοντες/ουσες που φτάνουν την 1η ημέρα του σεμιναρίου και αναχωρούν την 7η θα υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν μεταφορικό μέσο από και προς το αεροδρόμιο. (Όσοι/ες επιθυμούν να έρθουν στην Ικαρία σε ημερομηνίες διαφορετικές από εκείνες της έναρξης του σεμιναρίου, θα πρέπει να οργανώσουν μόνοι/ες τους τη μεταφορά τους προς το Artemis Studio.)

Καθένας/εμία που συμμετέχει, την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, θα λάβει μία τσάντα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και θα κρατήσει και έπειτα. Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται καμία προεργασία, εμπειρία, ή να έχει τα δικά του εργαλεία ή υλικά κανείς (εκτός κι εάν το επιθυμεί).

Το εστιατόριο Artemis είναι από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας Slow Food Ikaria, με σεβασμό στο «καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό για όλους». Υποστηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς, προσφέροντας στους επισκέπτες ποικιλία χορτοφαγικών πιάτων της ικαριώτικης κουζίνας, αλλά και εκλεκτό ντόπιο κρέας, ζυμαρικά και γαλακτοκομικά, καλό κρασί και, αναλόγως του καιρού, φρέσκα ψάρια. Οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να έχουν απεριόριστα ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά δεν συμπεριλαμβάνονται).

Αν θελήσετε να μείνετε περισσότερες νύχτες ή να μείνετε με έναν/μια φίλο/η (που δεν θα συμμετέχει στο σεμινάριο) παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας για διαθεσιμότητα.

Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες πρέπει να φροντίσουν κατά την αναχώρησή τους είτε να παραλάβουν τα έργα που θα έχουν φτιάξει, είτε σε συνεργασία μαζί μας να τα συσκευάσουν για να αποσταλούν με courier στον τόπο διαμονής τους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Βίντεο από το Σεμινάριο Ρακού το 2022